Vård av mattor

En mattas livslängd beror mycket på den skötsel man ägnar sin matta. En rätt skött matta kommer att ge dig glädje i många år. Vrid mattan då och då, så att den slits jämnt över hela ytan. 

MATTUNDERLÄGG 

Använd mattunderlägg för att minska slitaget. Mattunderlägget är dessutom ett bra halkskydd för alla mattor. 

TÄNK PÅ 

Bli inte orolig om din matta luggar av sig mycket i början. De gör ofta det under den första tiden. Om man dammsuger mattan ofta så kan man korta ned denna tid. 

SKÖTSEL 

En ullmatta behöver mycket lite tillsyn. Allt som egentligen behövs för att den ska hålla sig snygg genom åren är att man följer några grundregler. Dammsug regelbundet. Minst en gång i veckan och helst oftare på ställen som slits mycket. Använd alltid planmunstycket när du dammsuger. För knutna mattor, avsluta alltid med att dammsuga i luggens riktning. Ta bort fläckar omedelbart. Tvätta ca en gång vartannat år. Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri. 

TVÄTTNING 

Vävda mattor Fackmässig plantvätt eller tvättas i kallt vatten med såpa. Skura med mjuk panelborste på båda sidorna och skölj därefter väl. Häng mattan i långsidan över en kraftig käpp eller dylikt så att vattnet kan rinna av. Den gamla metoden att tvätta mattan på bryggan är fortfarande den enklaste och bästa. Men du kan naturligtvis använda altanen eller källargolvet. Mattan kan bli något bubblig vilket dock försvinner efter någon tid. Tuftade mattor bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för plantvätt med skum. Använd textilschampo och bearbeta med mjuk borste och inte för mycket vatten för bästa resultat. Får ej centrifugeras! Kemtvätt förstör mattan! Knutna mattor bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för plan vattentvätt. 

VIKTIGT 

Torka aldrig mattor i torktumlare eller torkskåp. Det är alltid viktigt att mattan inte får ligga för länge i sin egen väta eftersom den kan gulna. 

FLÄCKNYCKEL 

De flesta fläckar går bort om de behandlas snabbt och rätt. 

Asfalt 2 
Blod 1 
Choklad 1 
Coca Cola 1 
Frukt 1 
Färgkritor 2 
Glass 1 
Grädde 1 
Juice 1 
Kräkningar 1 
Kaffe 1 
Likör 1 
Läppstift 2 
Läskedryck 1 
Matfett 1 
Mjölk 1 
Olja 2 
Saft 2 
Skokräm 2 
Sot 2 
Smör 2 
Sprit 1 
Stearin 3 
Tuggummi 3 
Urin el avföring 1 
Vin 1 
Ägg 1 
Öl 1 

METOD 1 

Sug upp fuktigt spill med ofärgat hushållspapper. Späd ut resterna med ljummet vatten (färskt blod: kallt vatten). Sug upp. Upprepa förfarandet. Låt torka. Eventuella rester avlägsnas med hjälp av en vit trasa som fuktats med ljummet vatten tillsatt med lite diskmedel (torkat blod och urin: tillsätt gärna lite amoniak). Efterbehandla med rent vatten. Sug upp. 

METOD 2 

Skrapa försiktigt (vid sot dammsug) bort så mycket som möjligt av fläcken. Fukta en vit trasa med lösningsmedel, typ perkloretylen. Badda fläcken och sug upp. Upprepa förfarandet. 

METOD 3 

Kyl ner fläcken med isbitar. Hacka sönder den och lyft upp. Droppa försiktigt lite perkloretylen på ytan. Vänta någon minut och lyft sedan upp tuggummit/stearinet. Eventuella rester avlägsnas med hjälp av en vit trasa som fuktats med perkloretylen. upp 

FLÄCKBORTTAGNING 

James Fläckborttagningsmedel

Detta paket innehåller en James Stainwater, James Stainspray, James Stainwonder, Vit rengöringsduk och en fläcknyckel anpassad för dessa preparat. Denna otroligt potenta fläckborttagare kommer att hålla din textila indredning fläckfri om man bara följer dess instruktioner!

2 metoder där man även får bukt med hårdnackade fläckar. 

Med Sked (För en del mattor är det bättre att använda kork som beskrivs längre ned.) 

Om fläcken är ny så börjar man med att ta bort det spillda som ännu inte trängt in med hjälp av ett knivblad eller hushållspapper. Spraya på speciellt fläckborttagningsmedel för mattor på fläcken, (köp hos fackman). Ta en vanlig sked och använd baksidan och cirkelrörelser för att massera in medlet i fläcken. Vänd skeden, baksidan uppåt, och skrapa med spetsen bort skummet med fläckresterna. Ta en torr handduk och tryck på fläckstället för att suga upp så mycket fukt som möjligt. Dammsug eller borsta bort rester av fläckborttagningsmedel när det torkat. 

Med Kork 

En indirekt fläckborttagningsmetod och sensibel behandling för: Sisal, kokos, jute och velourmateiral samt för mattor med struktur såsom handvävda mattor. När fläckar tas bort på denna typ av mattor bör man aldrig direktbehandla fläcken utan alltid använda sig av en syntetisk flisduk såsom t ex en Vileda flisduk. Lägg duken på fläcken och spraya fläckborttagningsmedlet på duken. Gnid sedan med hjälp av en kork, som med ett radergummi, genom att pressa korken fram och tillbaka fläcken ur mattan. Avslutningsvis ta en torr handduk och tryck på fläckstället för att suga upp så mycket fukt som möjligt. Kvarvarande rester från fläckborttagningsmedlet torkar in till ett fint pulver och kan tas bort med borstning eller dammsugning.

VISKOSMATTOR

Fläckar 

Torka bort fläcken, så fort som möjligt efter olyckan, med en fuktig bomullstrasa. Stryk mattan i luggens riktning. 

Använd inga medel.

Gnugga Inte, då du riskerar att arbeta in smutsen i mattans fibrer.

Om du inte får bort fläcken med denna metod, kontakta professionell matt-tvätt.


Avtryck


Agera lokalt med ånga.
Håll ett säkert avstånd från mattan med din ångmaskin, för att inte förstöra mattans fleece, och ånga mattan. Efter första steget bör du borsta avtrycket med en mjuk borste i luggens riktning för att återskapa den ursprungliga volymen. Du kan eventuellt komma att behöva repetera hela processen flera gånger.

Om avtrycket inte går bort efter fler repitioner eller om du inte har någon ångmaskin, var vänlig kontakta professionell matt-tvätt.

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Frakt 75 kr
Öppet köp i 30 dagar
Fri retur
100% nöjd kundgaranti
Stäng